Τι είναι η γιόγκα ή γιατί κανουμε γιόγκα; Αυτη ειναι Η ερώτηση!

Τι είναι η γιόγκα ή γιατί κάνουμε γιόγκα; Αυτη ειναι Η ερωτηση.

Η πιο συχνή απορία που ακούω είναι τι είναι η Γιόγκα ... Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής ή απλή και σύντομη απάντηση, ορισμός ή εξήγηση! Η γιόγκα  ετυμολογικά σημαίνει σύνδεση. Λέγεται ότι η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία κατά τη Χρυσή Εποχή, πριν από περίπου 26.000 χρόνια. Η πραγματική σανσκριτική λέξη «yuj» σημαίνει «να ελέγξω», «να ζυγίσωι» ή «να ενώσω». Η λέξη έχει επίσης μεταφραστεί για να σημαίνει "ένωση"

Μεταξύ των πολλών δασκάλων, γκουρού και σοφών, οι μεγάλοι δάσκαλοι και γιόγκις που έχουν βιώσει αυτή τη «σύνδεση», έχουν δώσει εκατοντάδες ορισμούς και εξηγήσεις για τη γιόγκα.

Αυτό είναι ακριβώς το δύσκολο μέρος του να δοθεί μια απλή απάντηση για το τι είναι η γιόγκα! Είναι πάντα «συνδεδεμένη» με την εμπειρία του ατόμου, την δικής του / της αντίληψη και βαθμού συνείδητότητας.

Θεωρώ ότι μια καλύτερη, πιο σύντομη και ακριβέστερη απάντηση μπορεί να βρεθεί εάν αλλάξουμε την προσέγγισή μας οσο αφορά την κατανόηση της Γιόγκα εάν ρωτήσουμε «Γιατί κάνουμε Γιόγκα».

Αυτό απλά επειδή υπάρχει μια υποκείμενη πρόθεση τόσο πίσω από την ερώτηση όσο και την απάντηση.

Τι ενθαρρύνει, εμπνέει και κρατά όλους τους γιόγκι σε ολόκληρο τον κόσμο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια να ειναι συνεπείς και να ανελλειπής  προς τις καθημερινές τους γιόγκικες πρακτικές, να ειναι παρον προς και για τους εαυτούς τους?

Ακριβώς αυτό! Ειμαι παρόν.  Για να αφιερώθω και να ασχοληθώ με οτι θα εμφανιστεί στην πρακτική μου, ειμαι παρον για το σώμα μου, το μυαλό μου τον εαυτό μου και μετά τα εκατοντάδες οφέλη της γιόγκα θα εμφανιστούν έπειτα και για μένα!

Ανάλογα με αυτό που χρειάζομαι, εδώ και τώρα, ποιοι είναι οι φυσικοί και συναισθηματικοί μου πόνοι.  Αναλογα με το που απευθύνω την προσοχή και την συνείδηση μου, τελικά οι απάντησεις θα έρθουν σε μένα, απο εκεινα τα σημεία. Τελικά επέρχετε και η απόσπαση απο την προσδοκία μιας «γιόγκα» που θα με θεραπεύσει, θα με κάνει να ηρεμήσω, να με κάνει να χασω αυτο το επιπλέον βάρος κλπ.

Κάνουμε γιόγκα για να ειμαστε παρον  και για να αντιμετωπίσουμε τον αληθινό εαυτό μας. Να τον γνωρίσουμε, να τον κανουμε συμμαχο και φίλο.

 Μεταξύ των πολλών πρακτικών της γιόγκα, οπως αυτη της υγιεινής διατροφής, των θετικών σκέψεων και των πράξεων, κάνουμε και τη σωματική άσκηση, τις ασάνες ή τις θέσεις, για να διατηρήσουμε το φυσικό μας σώμα σε καλή και υγιή φόρμα.

Το σώμα μας είναι ο ναός του εαυτού μας, ο τόπος όπου κατοικεί η ψυχή μας. Το πρώτο και τελευταίο σπίτι που θα ζήσουμε. Κάνουμε γιόγκα για να διατηρήσουμε αυτή τη δομή. Αναπνέουμε με εμφαση για να επιτρέψουμε στον καθαρό αέρα να εισέλθει στο σπίτι μας και να φρεσκάρει τις πιο σκοτεινές γωνίες. Το καθαρίζουμε από μέσα προς τα έξω, διορθώνουμε κάθε ρωγμή και  βάφουμε με φρέσκα χρώματα τα σημεία που έχουν παραμεληθεί. Διατηρούμε τη δομή και τα θεμέλιά του. Αναγνωρίζουμε ότι αποτελούμαστε απο ζωή και οτι αποτελόυμε τη ζωή και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό!

Με άλλα λόγια, κανουμε γιογκα για να διατηρούμε ακμαίο το μυαλό και το σώμα.

Μερικά από τα οφέλη της γιόγκα παρατίθενται παρακάτω

Φυσικά οφέλη της γιόγκα

Αυξημένη ευελιξία

Αυξημένη αντοχή

Βελτιωμένη ισορροπία

Αυξημένη αντοχή

Βελτιωμένη ευθυγράμμιση σώματος (μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις)

Ψυχικά οφέλη της γιόγκα

Μείωση του άγχους

Ευαισθητοποίηση του σώματος

Καλύτερος ύπνος

Βελτιώστε την αυτοπεποίθηση

Χαλάρωση